Svijet
0

Holandska vladajuća koalicija pred raspadom

FENA
Holandski premijer Jan Peter Balkenende u petak je najavio ostavku svoje vlade nakon što se vladajuća koalicija raspala baveći se državljanstvom poslanice somalijskog porijekla.

Treći raspad vlade od 2002. godine došao je u jeku zabrinutosti zbog imigracije i sigurnosti. Takve brige pomogle su Balkenendeovoj vladi desnog centra da preuzme vlast, iako kroz krhku koaliciju, u 2003. godini, javio je AP.

Novi izbori očekuju se u septembru ili u oktobru, znatno prije zakazanog datuma u maju 2007., i mogli bi biti drugi zaokret ka ljevici.

Na lokalnim izborima prije tri mjeseca holandski glasači podržali su ljevičarske stranke, odbacujući antiimgracijske populiste i vladajuće stranke desnog centra koje optužuju za ekonomnsku stagnaciju.

Političke stranke natječu se oko preuzimanja zasluga za početak ekonomskog buđenja i poboljšanje zaposlenosti.

D-66, mala stranka koja se povukla iz vlade, loše je prošla u anketama, dok su veći koalicijski partneri zabilježili veću popularnost. Ona je dugo nastojala da ojača svoj krhki profil.

U anketi koji je objavio imnstitut NSS/NOVA u četvtrtak pokazuje se da će Balkenendeovi kršćanski demokrati izgubiti šest od 44 mjesta, D-66 će izgubiti polovinu mjesta, dok će VVD liberali dobiti tri mjesta ukoliko se izbori sada održe .

To bi učinilo opozicijsku Laburističku stranku najvećom strankom u parlamentu sa 42 mjesta. Najvjerovatniji najbliži laburistički saveznici, socijalisti i zelena ljevica, također bi poboljšali nastup.

Okidač za raspad vlade bila je prijetnja ministrice za imigraciju Rite Verdonk da će oduzeti holandsko državljanstvo Ayaan Hirsi Ali nakon što je popularna političarka priznala da je lagala u vezi sa svojim imenom, dobi i izbjegličkom statusu po dolasku u Holandiju 1992. godine.

Verdonk je povukla prijetnju nakon što je Hirsi Ali dala izjavu u kojoj priznaje kako nije namjeravala lagati vlastima da je njeno izabrano ime Hirsi Ali važeće jer je uzeto po njenom djedu na osnovu somalijskih običaja.

D-66 je dovela do trzavica u vladajućoj koaliciji nakon dvodnevne debate tvrdeći kako je politika Verdonkove otišla van granica javnog kredibiliteta.

Hirsi Ali je živjela pod snažnim mjerama sigurnosti nakon što je islamski militant ubio filmaša Thea van Gogha, koji je režirao film po njenom scenariju u kojem se optužuje islam za represiju nad ženama.

Ubistvo poznatog režisera 2004. izazvalo je neprijateljstvo prema muslimanskim imigrantima i pojačalo je zabrinutost javnosti zbog imigracije.