Svijet
0

Holandska vlada razmatra zabranu objavljivanja filma protiv Kur'ana

FENA
Holandska vlada razmatra može li zaustaviti političara da objavi film protiv Kur'ana, strahujući od napada na njene građane i biznise, javile su novine u ponedjeljak.

Vladini pravnici razmatraju postoji li zakonske osnove da se zabrani film antiimigracijskog poslanika Gerta Wildersa, koji povezuje Kur'an s "Mein Kampfom" Adolfa Hitlera, javile su novine Telegraf, pozivajući se na izvore bliske vladi, prenosi Reuters.

Nikakvi komentari vlade nisu bili odmah dostupni.

Novine pišu da je vladajuuća koalicija podijeljena oko filma, dok se Hrišćanski demokrati više zalažu za zabranu a Laburisti insistiraju na slobodi izražavanja i pozivima muslimanskim zemljama da spriječe nasilje protiv Holandije.

Oko 1.000 Afganistanaca protestovalo je u nedjelju protiv ponovnog objavljivanja karikature poslanika Muhammeda u danskim novinama i Wildersovih planova da objavi film.

Demonstranti, većinom vjerski službenici u sjevernom gradu Mazar-i-Sharifu, marširali su i zahtijevali povlačenje danskih i holandskih vojnika iz Afganistana.

Holandski premijer Jan Peter Balkenende upozorio je prošle sedmice da Holandija rizikuje ekonomske sankcije i napade protiv svojih vojnika zbog filma, ali nije rekao da se film ne bi trebalo emitovati.

Wilders je nazvao film "Fitna", arapski termin koji se koristi u Kur'anu i ponekada se prevodi kao "borba".

U 2006. demonstracije su buknule u brojnim muslimanskim zemljama nakon danskih karikatura, od kojih jedna prikazuje poslanika s turbanom koji podsjeća na bombu, koje su se pojavile u danskim novinama. Najmanje 50 lljudi poginulo je u nemirima a tri danske ambasade su napadnute.

Balkenende je izjavio da danska vlada ne dijeli Wildersova gledišta i da je kabinet dužan da ukaže na rizik od emitovanja filma.

Wilders, koji je bio metom prijetnji na islamističkim web siteovima, izjavio je da je dovršio film i da je u pregovorima s TV stanicama oko njegovog emitovanja, planiranog za mart ili april.

Wildersova stranka ima devet od 150 mjesta u holandskom parlamentu i dobila je podršku u nedavnim anketama javnosti. On je upozorio na "cunami islamizacije" u zemlji koja je dom za skoro milion muslimana.

U 2004., Holandija je ušla u krizu kada je islamski militant ubio režisera Thea Van Gogha zbog filma koji optužuje islam da potiče na nasilje protiv žena.