Svijet
0

Holanđani zlostavljali zarobljene Iračane

FENA
Tri pripadnika holandske vojne obavještajne službe su najvjerovatnije prekršila ovlaštenja tokom ispitivanja zatvorenika u Iraku 2003. godine, javila je danas holandska televizijska stanica NOVA.

Lokalna TV je dodala da se u izvještaju nezavisnog komiteta za zaštitu ljudskih prava, namijenjenog holandskom ministarstvu odbrane, opisuje tortura kojoj su zarobljenici bili podvrgnuti, prenijela je agencija Reuters.

Glasnogovornik komiteta odbio je potvrditi ili negirati ove izvještaje, ali je dodao da "ima nagovještaje" o tome kako su neki dijelovi tog izvještaja dospjeli u javnost.

Ministarstvo odbrane je prošlog novembra naredilo pokretanje nezavisne istrage, poslije novinskih izvještaja da su pripadnici holandske obavještajne službe zlostavljali zarobljenike tokom ispitivanja.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane je izjavio da će to ministarstvo komentirati izvještaj sredinom juna, kada on bude i zvanično objavljen.

Bivši holandski ministar odbrane Henk Kamp je u oktobru 2003. godine, dva mjeseca nakon što su prve holanske trupe stigle u Irak, potvrdio da su pripadnici obavještajne službe ispitali 15 zarobljenika, ali da nije bilo zlostavljanja, podsjetile su agencije.