"Trka svih trka"
0

Holanđani će klizati na ledu po kanalima

Sarajevo-x.com
Provjeravanje debljine leda (Foto: AFP)
Provjeravanje debljine leda (Foto: AFP)
Holanđani sa nestrpljenjem čekaju da utrka u klizanju na ledu po kanalima, nazvana Utrka 11 gradova (Elfstedentocht), dobije odobrenje. Nakon sigurnosnih provjera i provjere debljine leda, čak 16.000 ljudi učestvovat će u jedinstvenoj utrci po kanalima koja će početi u provinciji Friesland.

"Elfstedentocht je ikona holandske kulture skijanja. Ova utrka je postala religija", rekao je poznati historičar Marnix Koolhaas, prenosi AFP.

"Trka svih trka", kako je još poznata, se održala samo 15 puta od 1909. godine, jer zavisi od klimatskih uslova. Posljednja Utrka 11 gradova održana je 1997.

"Uprkos tome što imamo led odličnog kvaliteta u sjevernom dijelu Frieslanda, postoji problem u južnom dijelu, jer je led jednostavno pretanak. Zbog toga ne možemo odrediti datum", rekao je predsjedavajući Organizacionog komiteta Wiebe Wieling.

Osnovno pravilo je da led u kanalima bude debeo najmanje 15 centimetara i da je dovoljno debeo cijelom dužinom. Stotine volontera se okuplja svakodnevno da očiste snijeg koji sprečava formiranje leda na dužini od 200 kilometara. Na dan utrke uvijek se dobrovoljno prijavi 10.000 volontera zbog popularnosti događaja.