U vozovima bez toaleta
0

Holandija: Željeznica planira uvesti urinarne kese

FENA
Holandska nacionalna željeznica NS saopćila je u petak kako planira da poklanja putnicima urinarne kese u vozovima kojima nemaju toalete za slučaj hitnih potreba, što je izazvalo polemike u željezničkim kompanijama i među političarima. "To je za hitne potrebe, a ne za redovnu upotrebu, isto kao što u automobilima i u vozovima postoji set prve pomoći", izjavio je Edvin van Scherenburg, portparol NS-a.

"Urinarne kese spremamo već za zimu, naprimjer u slučaju da ima metar snijega i da je nemoguće izaći iz voza", naglasio je Scherenburg.

Ove izjave su izazvale nezadovoljstvo kod onih koji su se još prošle godine pobunili zbog uvođenja vozova bez WC-a na kratkim linijama, prenosi Reuters.

"Ova mjera može poslužiti za hitne slučajeve ali svaki voz mora imati toalete, jer nije normalno da putnici izlaze iz vozova na željezničkim stanicama kako bi otišli u WC", kaže Chris Wonk, predstavnica Holandskog udruženja javnog transporta putnika.

Istovremeno, brojni političari izrazili su nevjericu povodom urinarnih kesa ili se našalili na tu temu.

"Pročitala sam vijest o tome u novinama i pomislila da se radi o šali", izjavila je Holandskom radiju Melani Schulz van Werker iz ministarstva za okoliš i infrastrukturu i uputila apel da svi vozovi u Holandiji budu opremljeni WC-ima do 2025. godine.