Od 1. decembra
0

Holandija zabranila prodaju opojnih gljiva

FENA
Foto: AFP/ANP/File
Foto: AFP/ANP/File
U Holandiji, članici Evropske unije koja se u svijetu pročula veoma liberalnom politikom u domenu korištenja "lakih" vrsta droge, od 1. decembra je stupila na snagu zabrana prodaje takozvanih čarobnih pečuraka.

Zabranu je aprila ove godine predložila vlada, uz obrazloženje da "čarobne pečurke" mogu djelovati opasno, katkad čak fatalno na ponašanje ljudi. Povod za zabranu je velik broj incidenata među turistima.

Naročito upamćen je ostao slučaj jedne francuske tinejdžerke koja je prošle godine, pod dejstvom inkriminisanih pečuraka, skočila u vodu sa jednog od amsterdamskih mostova.

Dokazano je, kako je lokalnim medijima objasnio ministar zdravlja Abraham Klink, da "čarobne pečurke" imaju halucinogeno dejstvo. "Konzumiranje tih gljiva može da izazove nepredvidljivo, rižično ponašanje", naglasio je Klink.

Inkriminisane pečurke sadrže psilocibin, psihodeličnu supstancu čije dejstvo u organizmu traje oko šest sati. Psilocibin izaziva, u prvim satima poslije konzumiranja, mučninu i povraćanje, slabost u mišićima i pospanost.

Stručnjaci objašnjavaju, u izjavi holandskim medijima, da psilocibin deluje na psihu tako što izaziva halucinacije i nemogućnost razlikovanja mašte od stvarnosti, te slabost, čestu i brzu promjenu raspoloženja, konfuziju u glavi i anksioznost.

Može doći i do panične reakcije i stanja psihoze, naročito ako se pečurke jedu u većoj dozi.

Iste pečurke se, međutim, vjekovima koriste u Africi i srednjoj i Južnoj Americi, posebno tokom vjerskih rituala.

Naročito popularne su postale tokom 60-ih godina, u slavnoj deceniji masovnih protesta protiv rata i političkog establišmenta.

"Čarobne pečurke" se mogu jesti sveže ili suhe, ali se od njih može skuhati i jedna vrsta čaja.

Postoji vrsta "čarobnih pečuraka" koja raste u raznim dijelovima svijeta. To su male pečurke mrke boje, a opasne su zato što ih je lako pomješati sa otrovnim vrstama.

Efekat koji imaju zavisi od vrste i svježine. Meksičke se preporučuju početnicima, a havajske samo najjačima.

Ministarstvo zdravlja u Amsterdamu je saopćilo da je posjedovanje suhih "čarobnih pečuraka" već ranije zabranjeno u Holandiji, a od 1. decembra je zabranjena i prodaja svježih, dosad prodavanih po cijeni od 15 eura po pakovanju u takozvanim "pametnim prodavnicama" (smart shops).

Pristalice kontroverznih pečuraka navode da ih koriste kao pomoćno sredstvo za duhovnu samospoznaju i meditaciju.

Oni navode da će zabrana dovesti do situacije u kojoj će oni koji su ih dosad kupovali u prodavnicama, ubuduće imati dva izbora: ili će odlaziti u šumu da ih sami beru (a to može biti vrlo opasno, jer ih lako mogu pomješati sa otrovnim vrstama), ili će preći na jače vrste droge, koje im svakodnevno nude ulični dileri.

Prodavci kažu da je mnogo bolje obaviještavati ljude o opojnom dejstvu pomenutih pečuraka, što su oni, prigodnim posterima u svojim radnjama, i dosad činili, nego sve prepustiti "crnom" tržištu.

Protivnici, pak, kažu da su "čarobne pečurke" odgovorne za mnogobrojne incidente kojih posljednjih godina ima sve više.

To naročito važi za tinejdžere koji dolaze u Holandiju kao turisti da bi "čarobne pečurke" miješali sa marihuanom i alkoholom.

Gradske vlasti širom Holandije planiraju da, radi smanjenja upotrebe svih vrsta narkotika, zatvore kafane, u kojima se prodaje marihuana, u blizini škola (marihuana je "laka" droga koja je u Holandiji zakonom dozvoljena).

U istim lokalima su još odranije zabranjeni alkohol i pušenje.