Manje opasna od one iz Njemačke
0

Holandija: U cvekli pronađena nova vrsta ešerihije

SRNA
Holandske vlasti povukle su isporuke mladica cvekle iz tri zemlje nakon što je u uzetim uzorcima otkrivena vrsta bakterije ešerihije koli, koja je manje opasna od one koja je izazvala krizu u Evropi.

Holandska administracija za sigurnost hrane saopćila je da laboratorije i dalje pokušavaju da identificiraju novu vrstu bakterije, ali i ističe da do sada nije bilo izvještaja o težem oboljenju zbog ove nove vrste.

Agencija je naglasila da definitivno nije u pitanju ista vrsta bakterije od koje je umrlo 27 lica, oboljelo 2.900, a nekoliko stotina ljudi suočava se sa težim komplikacijama, uglavnom u Njemačkoj. Uzrok ove epidemije, koja se pojavila 2. maja i dalje nije poznat.

Portparol holandske regulatorne agencije Ester Filon rekla je da je do sada kod samo jednog uzgajivača, kompanije "Hamu" pronađena sporna cvekla, a da su drugi proizvodi uzgojeni na njihovim farmama oslobođeni sumnje.

"U pitanju nije ista vrsta bakterije kao u Njemačkoj. Od nje se može razboljeti, ali nije smrtonosna", rekla je Filon i dodala da vlasti pokušavaju da pronađu sve sporne isporuke. 

Agencija navodi da je kompanija "Hamu", čije je sjedište u gradu Kerkdrielu udaljenom oko 70 kilometara jugoistočno od Amsterdama, izvezla cveklu u Belgiju dok je prodaja izvršena i za holandsko i njemačko tržište.