Svijet
0

Holandija tužila Rusiju i zatražila puštanje zatvorenih aktivista Greenpeacea

Klix.ba
Arctic Sunrise
Arctic Sunrise
Holandija je podnijela tužbu protiv Rusije na međunarodnom sudu za morske sporove, kako bi oslobodila Greenpeacov brod Arctic Sunrise, registrovan u Holandiji, i njegovih 30 članova posade, optuženih za piratstvo.

"Zaista želim da se konsultujem sa svojim ruskim kolegama kako bi ovi ljudi bili čim prije oslobođeni. Ne razumijem zašto bi ovo imalo ikakve veze sa piratstvom. Ne vidim nikakvih pravnih osnova za to", izjavio je Frans Timmermans, holandski ministar vanjskih poslova.

Aktivisti Greenpeacea, porijeklom iz 18 različitih zemalja, zatvoreni su nakon pokušaja iskrcavanja na Gazpromovu naftnu platformu u arktičkim vodama. Greenpeace insistira da su aktivisti pokušali da održe mirne proteste, ali ih je ruski sudije sve zatvorio na dva mjeseca. Brod Arctic Sunrise usidren je van luke grada Murmanska.

Među 30 optuženih članova posade, nalaze se i dva slobodna novinara iz Velike Britanije i Rusije, koji su snimali dešavanja.

Međunarodni tribunal za prava na moru u Hamburgu, podržan od UN-a, tražit će treću stranu da riješi spor između Holandije i Rusije.

"Ruski zvaničnici bit će pozvani da objasne svoje akcije pred međunarodnim sudom, gdje neće moći opravdati ove apsurdne optužbe za piratstvo", naveo je Jasper Teulings, advokat Greenpeacea.

Ukoliko sud ne presudi u korist Holandije, Hag će zatražiti od Međunarodnog tribunala privremene mjere za odlobađanje broda i putnika u roku od dvije sedmice.

Greenpeaceovi aktivisti održat će proteste na 170 lokacija u 45 zemalja, kao dio globalnog dana solidarnosti.