Svijet
0

Holandija se izvinila za masakr u Indoneziji 1947. godine

Sarajevo-x.com
Holandski ambasador u Indoneziji Tjeerd de Zwaan (Foto: AFP)
Holandski ambasador u Indoneziji Tjeerd de Zwaan (Foto: AFP)
Holandska vlada se zvanično izvinila porodicama žrtava na ostrvu Java u Indoneziji. Žrtve su ubijene u masakru 1947. godine za vrijeme indonezijske borbe za nezavisnost i oslobađanje od holandske kolonijalne vlasti.

Holandski vojnici umarširali su u gradić Rawagede i pogubili muškarce i dječake dok su njihove porodice to posmatrale. Holandski zvaničnici kažu da je ubijeno 150 osoba, lokalno stanovništvo tvrdi da ih je 431.

"U ime holandske vlade, ja se izvinjavam za tragediju koja se desila u Rawagedeu 9.decembra 1947.godine", rekao je holandski ambasador u Indoneziji, Tjeerd de Zwaan, prenosi AFP.

Zatim je ambasador ponovio izvinjenje na indonežanskom na opšte oduševljenje prisutnih, od koji su mnogi plakali. U septembru je holandska vlada proglašena krivom i sud je odlučio u korist sedam udovica koje su tužile holandsku vladu. Sud je odbio zahtjev holandske vlade da proglasi slučaj zastarjelim.

Sličan argument je indonežanska vlada pokušala iskoristiti na suđenju za mučenje i ubijanje pola miliona komunista i njihovih simpatizera za vrijeme 1965. i 1966. godine za vrijeme Suharto-diktature.

Holandski ambasador je uz izvinjenje ponovio da se odnosi ovih dviju država moraju njegovati i da Indonežani uvijek imaju podršku Holanđana. Ambasador je izrazio nade da će se moći zajedničkim naporima okrenuti svjetlijoj budućnosti njihovog prijateljstva.