Čeka se izvještaj ICTY-a
0

Holandija revidira politiku prema Srbiji?

SRNA
Ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je da su glavni koalicioni partneri u holandskom parlamentu, demokršćani i socijaldemokrate, usaglasili stav da šef diplomatije može da revidira svoju politiku prema Srbiji na bazi izvještaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

On je istakao da je Vlada Srbije učinila značajne napore u posljednjih godinu dana na putu evropskih integracija i pokazala napredak u saradnji sa Tribunalom, te da Holandija sada čeka novi izvještaj Bramerca.

"Sada čekamo novi izvještaj Bramerca Savjetu bezbjednosti UN početkom decembra, da provjerimo da li vlasti Srbije čine sve što mogu u saradnji sa Tribunalom, uključujući njihove napore da uhapse preostala dva optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić", naveo je Ferhagen u pisanoj izjavi za "Politiku".

On je ocijenio da je holandska Vlada "stroga, ali poštena kada je riječ o pitanjima proširenja EU".

"Ukoliko zemlja potencijalni kandidat čini napore i ako su rezultati tih napora očigledni, to treba da priznamo, kao što smo činili i ranije", naveo je Ferhagen.

On je istakao da istovremeno postoji široka saglasnost u Holandiji i drugim državama članicama EU da bi podnošenje zahtjeva za članstvo Srbije bilo nezgodno i preuranjeno, jer prethodni korak, ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u svim državama EU još nije učinjen.