Svijet
0

Holandija: Mark Rutte podnio ostavku svoje vlade

FENA
Mark Rutte
Mark Rutte
Holandski premijer Mark Rutte podnio je u ponedjeljak kraljici Beatrix ostavku svoje vlade desnog centra nakon neuspjelih pregovora sa strankom krajnje desnice Geerta Wildersa o smanjenju javnog deficita, saopćila je vladina pres-služba.

"Premijer Rutte je 23. aprila 2012. godine podnio njenom veličanstvu kraljici ostavku svih ministara i državnih sekretara s trenutnim učinkom", navodi se u saopćenju vladine pres-službe.

"Njeno veličanstvo kraljica uzela je zahtjev za ostavku u razmatranje i zamolila ministre i državne sekretare da nastave činiti sve što smatraju neophodnim u interesu kraljevstva", navodi se u saopćenju.

Pregovori o smanjenju javnog deficita, koji su počeli 5. marta, propali su u subotu. Wilders je napustio pregovarački sto, prekinuo sporazum podrške koji je povezivao njegovu Stranku za slobodu (PVV) s manjinskom vladom koja je stupila na dužnost u oktobru 2010.

Izgleda "očigledno" da će doći do prijevremenih i općih izbora, ocijenio je u subotu Mark Rutte koji je za ponedjeljak sazvao vanrednu sjednicu vijeća ministara.

Pregovori između Liberalne stranke (VVD) Marka Ruttea, demokršćana iz CDA i Wildersovog PVV-a trebalo je da omoguće uštedu od 16 milijardi eura za 2013. godinu kako bi se poštovale norme eurozone u domenu javnog deficita. Ali, Wilders je odbio odobravanje mjera koje bi, kako on smatra, smanjile kupovnu moć Holanđana.

Manjinska vlada premijera Ruttea trajala je samo 558 dana. Formirana je poslije prijevremenih izbora raspisanih nakon pada vlade demokršćana Jana Petera Balkenendea u februaru 2010. godine.