Uzbuđenje pred veliki događaj
0

Hodočasnici preplavili ulice Rima uoči beatifikacije pape

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Hiljade uzbuđenih hodočasnika okupilo se u centru Rima uoči ceremonije beatifikacije (proglašenja blaženim) pokojnog pape Ivana Pavla II, dok se Vatikan užurbano priprema za ovaj događaj.

"Nisam ovo mogla propustiti, morala sam biti dio tog historijskog momenta", kazala je za AFP u subotu 48-godišnja Britanka Patricia Wocial, koja je u Italiju ovim povodom stigla sa svoje dvije kćerke. "Tek smo stigle i već vidimo da je atmosfera sjajna. Zaista je uzbudljivo. Njima će to biti nezaboravno iskustvo."

Fotografije pape nalaze se svuda po Rimu, a na nedjeljnoj beatifikaciji očekuje se prisustvo više stotina hiljada hodočasnika iz svih dijelova svijeta.

Datum beatifikacije, sedam dana nakon Uskrsa, nije slučajno izabran, jer je baš papa Wojtyla uspostavio na taj dan blagdan Božanskog milosrđa.

Harizmatični papa, koji je preminuo 2005. godine, nakon skoro 27 godina na poziciji vrhovnog katoličkog vođe, dobit će status blaženog, a za tu priliku kovčeg s njegovim tijelom bit će dovezen iz kripte pod bazilikom Svetog Petra, a pripremljena je i još jedna relikvija - flašica sa njegovom krvlju, uzetom još dok je bio bolestan.

U subotu navečer na bdijenju, na kojem će osobe bliske papi govoriti o ovom velikom čovjeku, će biti najmanje 100.000 ljudi, a crkve će ostati otvorene cijele noći za one koji se žele nastaviti moliti.

Širom Rima prodaju se suveniri sa licem Ivana Pavla II, pa čak i satovi, kape i majice na kojima piše "Volim JPII".

Neki od posjetilaca planiraju kampovati na otvorenom sve do ponoći, a potom posjetiti crkvu, moliti se i oko četiri sata ujutro otići u Vatikan kako bi zauzeli što bolja mjesta pred obred beatifikacije.

Istina, nisu svi turisti u Rimu upoznati sa planiranom ceremonijom. Jedan od Amerikanaca kaže da nije ni znao da se takvo nešto sprema, te da ga je iznenadila gužva na ulicama.

Nedjeljnu beatifikaciju predvodit će papa Benedikt XVI na Trgu Svetog Petra, a bit će prenošena na velikim ekranima. Hodočasnici će moći proći pored kovčega sa tijelom Ivana Pavla II u bazilici, a oni napredaniji moći će otići u samostan van Rima da vide i okrvavljenu odjeću nekadašnjeg pape, koji je 1981. godine pogođen u pokušaju atentata.

Da bi papa Ivan Pavao II stekao status blaženog, preduslov je bio da Vatikan potvrdi kako je on učinio čudo, u ovom slučaju da je naučno neobjašnjivo izliječio francusku časnu sestru oboljelu od Parkinsonove bolesti.

Delegaciju naše zemlje u Vatikanu na ceremoniji će predvoditi član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Bosna i Hercegovina ovim činom želi odati izuzetno poštovanje za ukupno djelo pape Wojtyla i izraziti veliku zahvalnost za doprinos koji je dao našoj zemlji.