Sjeverna Koreja upozorava
0

Hoće li vojna vježba Južne Koreje i SAD-a dovesti do rata?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je poslala upozorenje da predstojeće zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a guraju regiju na ivicu rata. Grupa ratnih brodova, koju predvodi američki nosač aviona, kreću se prema Žutom moru kako bi sudjelovali u vježbama, javlja BBC.

Najmanje četiri osobe poginule su u utorak, kad je Sjeverna Koreja iznenadila Seul i granatirala ostrvo koje pripada Južnoj Koreji. Ministar odbrane Kim Tae-young podnio je ostavku nakon kritika da je previše sporo reagovao na napad na ostrvo Yeonpyeong, te se razmatra ko bi ga mogao naslijediti. Inače, ovaj napad u kojem su poginula četiri državljana Južne Koreje jedan je od najgorih incidenata između dviju Koreja od kraja Korejskog rata 1953, koji je završen bez mirovnog sporazuma.

"Situacija na korejskom poluotoku je korak bliže ratu zbog vježbe koja je usmjerena protiv Sjeverne Koreje", javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Najavljeni četverodnevni pomorski manevri razljutili su Sjevernu Koreju, ali i uzdrmali Kinu, njihovog glavnog saveznika. Sjeverna Koreja je upozorila kako će napasti i drugi i treći put, bez oklijevanja, nastavi li Južna Koreja s nepromišljenim provokacijama.

Kao odgovor na incident od utorka, Južna Koreja je već povećala broj vojnika na ostrvu Yeonpyeong, te je najavila kako će ubuduće snažnije reagovati na slične incidente. Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak prihvatio je ostavku ministra odbrane kako bi se poboljšala atmosfera u vojsci.

Raniji izvještaji lokalnih novinskih agencija su sugerisali da bi novi ministar mogao biti bivši general Lee Hee-won (61), ali dužnosnici su kasnije naveli kako konačna odluka još nije donesena.

Pyongyang optužuje Seul za napad od utorka. Južna Koreja je tad izvodila vojne vježbe na tom području, te uzvratila na artiljerijsku vatru Sjevernoj Koreji. Kina je podijelila krivicu na obje strane te ih pozvala da pokažu pribranost.