Svijet
0

Hoće li Švicarska na crnu listu zemalja "poreznog raja"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Njemačka nastoji progurati zahtjev da Švicarska dospije na međunarodnu crnu listu zemalja takozvanog "poreznog raja", objavili su u srijedu mediji u svijetu.

O zahtjevu Njemačke razgovarano je i na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u utorak. Berlin se tako pridružio grupi od desetak bogatih zemalja koje se zalažu za uvođenje takvih mjera koje bi oslabile poziciju finansijskih centara.

"Švicarska nudi uvjete koji privlače njemačke porezne obveznike da ne plaćaju poreze. Zbog toga Švicarska spada u takav (crni) spisak (zemalja poreznog raja)", izjavio je njemački ministar finansija Peer Steinbrueck.

Predstavnici OECD-a su se založili da se za sljedeću sjednicu te organizacije aktuelizira spisak zemalja takozvanoga poreznog raja.

"Švicarska je s nama spremna sarađivati samo ako se objavi slučaj poreznih prevara. Da bismo, međutim, dokazali konkretan porezni prebjeg, neophodne su nam tačne informacije koje Švicarska ima, ali ih ona ne želi dati. Samo je u tome problem", objasnio je Steinbrueck.

Njemački ministar finansija ističe da bi se s tim problemom zemlja mogla izboriti tako što bi pažnju usmjerila na takozvana porezna mirovanja.

To znači da bismo se usmjerili na kontrolu firmi koje koriste mogućnost poreznih mirovanja u troškovima, a pri tome trguju s firmama u zemljama "poreznog raja".

Francuski ministar za budžet Eric Woerth smatra da crnu listu (poreznog raja) treba proširiti i u nju uvrstiti još država, pri čemu nije precizirao koje bi zemlje trebalo da se pojave na tome spisku na kome se trenutno nalaze samo tri evropske države - Monako, Andora i Lihtenštajn.

Predstavnici Švicarske i nekoliko drugih zemalja, članica OECD-a, računajući tu i Austriju, Luksemburg i SAD, nisu učestvovali na sastanku ove organizacije koji je u utorak održan u Parizu.

Članovi OECD-a, prenosi Tanjug, u zajedničkom saopćenju su naveli da podržavaju mjere protiv pravosuđa onih zemalja čiji pravni i administrativni okvir olakšava poreznu prevaru i porezni bijeg.