Postom i molitvom protiv nasilja
0

Hoće li ramazan donijeti mir u islamskim zemljama?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Muslimani širom svijeta danas su zorom zapostili. Sa zalaskom Sunca teravih namazom u nedjelju je počeo sveti mjesec ramazan. No, ove godine nemiri na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi bacaju sjenu na razdoblje dobročinstva i molitve.

Revolucija u Tunisu u januaru ove godine pokrenula je val protesta protiv vladara u mnogim islamskim zemljama.

U većini zemalja do demonstracija je došlo nakon sastanaka i dogovaranja u džamijama, poslije molitvi. Upravo zbog toga vlade mnogih islamskih zemalja izrazile su zabrinutost zbog mogućnosti eskalacija novih protesta u mjesecu kada se muslimani češće okupljaju u džamijama.

Egipat

Tokom mjeseca ramazana brojni prodemokratski aktivisti, koji su se utaborili na trgu Tahrir u Kairu, odlaze na pauzu. Dvadeset i šest političkih stranaka i protestnih pokreta izdali su u nedjelju ujutro saopćenje da privremeno obustavljaju protest. Po završetku ramazana nezadovoljni demonstranti će se vratiti na trg, koji je bio središte ustanka protiv bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Jemen

Predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh je u svom govoru povodom početka ramazana istakao da je nacionalni dijalog jedini način da izvedu zemlju iz krize.

Podsjetimo, inspirisani ustankom u Egiptu, demonstranti su 11. februara počeli prostestvovati protiv 33-godišnjeg Salehovog režima. Mjesec kasnije predsjednik Jemena je ponudio nacrt novog ustava kojim bi bio uspostavljen parlamentarni sistem, međutim, demonstranti su ustrajali na svom zahtjevu da on podnese ostavku, kao i brojni drugi visoki, politički i vojni dužnosnici.

Libija

Vlasti u Libiji pripremaju se za, kako su istakli, "krvavi ramazan". Na nedavnom skupu podrške libijskom vođi Moammeru Gaddafiju jedan muslimanski vođa je kazao da će vojnicima biti dozvoljeno da prekinu post kako bi se borili.

"Oni koji su žedni mogu prekinuti post, jer su mudžahedini, sveti ratnici", kazao je Mohammed Madani Chouairef, prenosi CNN.

Protesti u Libiji su počeli u februaru, nakon čega je izbio građanski rat između pobunjenika i snaga lojalnh Gaddaffiju. Od kraja marta pod rukovodstvom NATO-a provodi se međunarodna vojna intervencija iz vazduha. Vijeće sigurnosti UN-a je rezolucijom usvojenom u martu dozvolilo vojnu intervenciju u cilju zaštite civilnog stanovništva.

Sirija

Najmanje 95 osoba poginulo je u nedjelju u napadu vojske na grad Hamu u centralnom dijelu Sirije. Zvaničnici SAD-a, Njemačke, Italije i Francuske osudili su napad i istakli da će vlasti odgovarati za krvoproliće, napominjući da je nasilje protiv civila posebno neprihvatljivo tokom ramazana.

Najnoviji napad sirijske vojske uslijedio je nakon gotovo mjesec dana vojne opsade Hame, kao odgovor na jedne od najžešćih demonstracija protiv predsjednika Bashara al Assada. Aktivisti za ljudska prava očekuju da će antivladine demonstracije biti pojačane tokom ramazana.

Afganistan

Posljednjih dana u Afganistanu je povećan broj napada na NATO snage. Vodeći američki zapovjednik Mike Mullen istakao je da ne može prognozirati da li će nasilje biti nastavljeno i tokom ramazana.

Dodao je da Amerika poštuje sveti muslimanski mjesec, ali moraju činiti sve kako bi zaštitili svoje trupe.

U Afganistanu trenutno boravi 150.000 članova sigurnosnih trupa iz brojnih zemalja svijeta.