Britanska štampa
0

Hoće li procvjetati tuniska "jasmin revolucija"?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Politička nestabilnost u Tunisu i u nedjelju zaokuplja veliku pozornost britanske štampe, koja piše kako svaka revolucija ima ime a ova tuniska je dobila ime "jasmin revolucija" po nacionalnom cvijetu te zemlje.

Pitanje koje mnogi postavljaju jeste, da li će "jasmin revolucija", odnosno, demokratija u arapskom svijetu, procvjetati?

Sunday Times smatra da će se mnogi doživotni predsjednici i ostali autokrati diljem pustinja i gradova između Casablance i Perzijskog zaljeva s nelagodom vrpoljiti u foteljama u svojim palačama. Stručnjaci se ipak ne slažu u ocjeni kako će pojedine zemlje reagirati na događaje u Tunisu.

The Independent prenosi suprotna mišljenja dvaju stručnjaka, od kojih jedan smatra da će se promjene u Tunisu ubrzo prenijeti na Egipat, dok drugi podsjeća da je Egipat različita i komplicirana zemlja koja nema isti postotak mladih obrazovanih građana koji koriste internet kao u Tunisu.

Sjenu na euforiju "jasmin revolucije" bacaju strahovanja i konfuzija oko toga ko stvarno stoji iza pljačkanja prodavnica i huliganstva na ulicama.Neki kažu da su bande kradljivaca djelovale veoma organizirano i da vjerojatno rade po nalogu Ben Alijeve milicije, koja želi pokvariti sliku o narodnoj pobuni još se nadajući povratku na vlast, prenosi The Observer.

Sunday Times prenosi riječi Muhameda Buzazija, brata Salema Buzazija, čije je protestno samospaljivanje poslužilo kao okidač masovnih protesta, da mu je utjeha to što krv njegovog brata nije uzaludno prolivena.

Listovi se osvrću i na više od 1.800 britanskih turista koji su evakuisani iz Tunisa, i koji imaju pomiješane reakcije na odluku o prekidu svojih odmora; dok neki kažu da im je laknulo što su napustili hotele iz kojih im je rečeno da ne izlaze, neki smatraju da je reakcija dviju najvećih britanskih turističkih agencije pretjerana.