The Independent
0

Hoće li nafta ujediniti ili podijeliti Irak?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iračka televizija uživo je u utorak prenijela aukciju ugovora za eksploataciju šest ogromnih naftnih polja a londonski The Independent se tim povodom u redakcijskom komentaru u srijedu pita – da li bi nafta mogla ujediniti ili podijeliti Irak?

Teoretski gledano, trebalo bi da se dogodi ono prvo, piše Independent. Irak ima treće najveće rezerve nafte na svijetu i zarada od njenog izvoza mogla bi biti temelj budućeg blagostanja čak i sa sadašnjim cijenama koje su bitno niže nego prije godinu dana.

Ipak, upozorava list, nafta bi isto tako mogla biti izvor novih političkih i vjerskih podela. Regionalna kurdska vlada na sjeveru zemlje počela je izdavati naftne licence stranim kompanijama bez dozvole Bagdada, što donosi strahovanja od njenih mogućih separatističkih ambicija.

Takva strahovanja dalje su povećana zbog pitanja sigurnosti u zemlji. Američke trupe su se u utorak povukle iz iračkih gradova, ali još uvijek nije jasno da li su iračke snage sigurnosti u stanju popuniti nastali vakuum.

Ipak, ima razloga za dozu optimizma. Izvoz nafte će krenuti, a januarski pokrajinski izbori, koji su uglavnom protekli u miru, pokazuju da se demokratija razvija i pored raširene korupcije, piše Independent.

Iako se John McCain trudio da prikaže Iran kao prvi vanjskopolitički neuspjeh američkog predsjednika Baracka Obame, 56 posto Amerikanaca vjeruje da je on zauzeo ispravan stav, dok čak tri četvrtine smatraju da se Washington ne treba miješati u sporne iranske izbore, piše The Times.

To međutim ne znači kako nastojanja predsjednika Obame da pokrene dijalog s Teheranom više ne predstavljaju izazov. Njegova strategija bi se mogla pokazati pogrešnom, zavisno od sljedećih koraka koje će Iran poduzeti u daljnjoj realizaciji svojih nuklearnih ambicija.

Američki predsjednik je prošle sedmice priznao da su izgledi za dijalog umanjeni nakon brutalnog gušenja demonstracija iranske opozicije.

Istovremeno bi Iran svojim ponašanjem mogao još više da se izolira.

Rusiju i Kinu možda ne brinu izborne krađe, ali se ne žele naći na pogrešnoj strani historije. Slijedeći potezi Baracka Obame mogli bi odrediti njegov položaj u odnosu na nju, piše Times.