Svijet
0

Hoće li doći do "oživljavanja" plana Studijske grupe za Irak?

FENA
Prošlogodišnjem planu Studijske grupe za Irak mogao bi biti udahnut novi život. Većina u američkom Kongresu želi neku promjenu smjera u Iraku, ali iznalaženje dvostranačkog konsenzusa o tome šta bi trebala biti ta promjena u strategiji očito nije lako, piše bostonski Christian Science Monitor.

To se jasno vidjelo u ispolitiziranoj ovosedmičnoj debati u Senatu oko prijedloga za povlačenje američkih jedinica.

Upravo je to jedan od razloga da ideja o oživljavanju prošlogodišnje dvostranačke Studijske grupe za Irak i prihvaćanju njezinih prijedloga ima zagovornike među zastupnicima iz obje stranke. A s obzirom na to da su drugi, 'zubatiji', prijedlozi pali kao žrtve stranačkih borbi, 79 preporuka Studijske grupe za Irak, koje je Bijela kuća uredno odložila na policu u decembru prošle godine, sada bi moglo biti oprašeno i vraćeno u upotrebu, piše bostonski list.

Studijska grupa za Irak predstavljala je kongresnu inicijativu koju su predvodili bivši američki državni tajnik James Baker, republikanac, i bivši demokratski kongresmen i stručnjak za vanjsku politiku Lee Hamilton. Ova je skupina zaključila da Sjedinjene Države trebaju preusmjeriti svoj angažman u Iraku na tri načina: fokusirajući se na obuku iračkih snaga sigurnosti, provodeći energične regionalne i međunarodne diplomatske napore te postavljajući odrednice koje bi od iračke vlade zahtijevale napredak u smjeru nacionalne pomirbe.

Sedam mjeseci nakon što je izvještaj ove skupine ugledao svjetlo dana i odmah bio i odložen ad acta, dvojica senatora – Ken Salazar iz Kolorada i Lamar Alexander iz Tennesseeja – pokrovitelji su zakonske mjere koja bi preporuke ove grupe učinila američkom politikom. Premda se iz obje stranke čuju kritike, ipak se, isto tako iz obje stranke, izražava i interes i želja da se stvari pokrenu u konstruktivnom smjeru, piše Christian Science Monitor.