SMO
0

Hladno vrijeme posljedica "blokade" u cirkulaciji zraka

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Val hladnog vremena u većem dijelu sjeverne polulopte posljedica je "blokade" u cirkulaciji zraka, koja se događa svakih 30 do 50 godina, tvrde stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije (SMO).
  • Fenomenu "blokade“ kruženja zraka svojstvena je promjena do koje na sjevernoj polulopti obično dolazi zimi i to sa zapada na istok, objašnjava stručnjak SMO-a Omar Badur.

  • Sada imamo situaciju da se val zraka kreće sa sjevera na jug. Kada se val prostire na više meridijana, kada je planetarnih razmjera i kada traje više sedmica, radi se o "blokadi'', kaže Badur.

On je rekao da trenutno ipostoje tri vala - sa Sjevernog pola ka SAD-u i Meksiku, preko cijele zapadne Evrope (od Skandinavije do Mediterana – preko Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Španije) i u dijelu istočne Rusije i Kine.

  • Blokada “takvih razmjera ne događa se često, svakih 30 do 50 godina“, naglasio je Badur, dodajući da se bliži kraju. Dodao je da je rano govoriti o eventualnoj interakciji fenomena „blokade“ s klimatskim fenomenom El Niño.

Svjetska meteorološka organizacija je ranije najavila da će se fenomen El Niña, koji zagrijava vode Tihog okeana i izaziva sušu u Južnoj Aziji, produžiti i u prvim mjesecima 2010. godine.

Naravno, da istovremeno s velikim valom hladnoće na sjeveru, stanovnici južne zemljine polulopte bilježe rekordno toplo i suho ljeto, prenose u ponedjeljak agencije.