Times
0

Hladni radijatori na zapadu?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik The Times piše u četvrtak o najavljenom prekidu isporuka ruskog gasa Ukrajini navodeći da četvrtinu od ukupne godišnje potrošnje gasa zemlje zapadne Evrope uvoze iz Rusije.

Osamdeset posto toga uvezenog gasa, pak, putuje preko ukrajinske teritorije i postoji bojazan da će na većem dijelu Starog kontinenta radijatori biti hladni.

Ruski premijer Vladimir Putin, piše list, u srijedu popodne na konferenciji za novinare nije mogao sakriti bijes zbog toga što Rusija ponovo, kao i 2006. godine, u očima Zapada izgleda kao nepouzdan dostavljač energenata, i to usred najhladnijega zimskog perioda.

Times piše kako je djelovalo kao da je problem riješen u srijedu popodne kada je ukrajinska kompanija Naftogaz objavila da je izvršila uplatu duga od oko dvije milijarde dolara, i to preko posrednika.

Ruski Gazprom je međutim objavio saopćenje tvrdeći da novac nije dobio, i da mu Ukrajina prijeti konfiskacijom gasa namijenjenog Evropi.

Postoji opasnost od "domino efekta" piše Times, ako opadne pritisak u gasovodu na teritoriji Ukrajine, moglo bi doći do slabijeg protoka gasa i ka zemljama Evropske unije.

Njemačka i Italija su najveći zapadnoevropski uvoznici gasa, sa više od 34, odnosno 22 miliona kubika ruskog gasa godišnje. Na trećem mjestu je Velika Britanija, sa nešto preko 15 miliona kubnih metara.

Vladimir Putin je, piše Times, predsjedniku Rusije Dmitriju Medvedevu pored ostalog prenio i da Kijev nije pristao na ponuđenu cijenu gasa za Ukrajinu za 2009. godinu iako je ona bila "ispod tržišne".

Prema Putinovim riječima, piše Times, Ukrajini je ponuđen gas po cijeni od 250 dolara za 1000 kubnih metara, što je znatno niže od sadašnje cijene na tržištu koja iznosi nešto ispod 420 dolara.

Ruski premijer je tom prilikom naveo da je "Gazprom prije svega imao u vidu dobrobit ukrajinskog stanovništva", ali Kijev, kako navodi list, smatra da je ponuda loša, jer će u dogledno vrijeme cijena gasa u svijetu morati da padne ispod one koju mu je ponudio ruski snabdjevač.