Svijet
0

Hladan talas zahvatio veći dio SAD-a, zatvoreni glavni autoputevi

SRNA
Metrodome (Foto: AP)
Metrodome (Foto: AP)
Jako snježno nevrijeme zahvatilo je veći dio SAD-a, zbog čega su zatvoreni glavni autoputevi u nekoliko država i odgođeni letovi sa aerodroma u Chicagu.

Najviše su pogođene države Wisconsin i Minnesota, a hladan talas brzo se širi ka istoku zemlje ka Indiani, Michiganu i Ohiou.

Upozorenje zbog jake mećave objavljeno je u Čikagu, na sjeveru Illinoisa, Iovi, Minnesoti, Wisconsinu, Missouriju, Michiganu, južnoj i sjevernoj Dakoti.

Vanredno stanje proglašeno je u Wisconsinu gdje je temperatura pala na 33 stepena ispod nule, a brzina vjetra dostizala je 110 kilometara na sat, navodi nacionalna meteorološka služba.

Lokalni mediji objavili su da visina snježnog pokrivača iznosi 56 centimetra u Minneapolisu gdje se zbog težine snijega urušio privremeni krov na stadionu američkog fudbala "Metrodome".

Niko nije povrijeđen kada se pneumatski krov "pocijepao" pod težinom snega, ali će danas domaći "Vikinzi" morati da utakmicu protiv New York Giantsa odigraju u Detroitu.

Prethodno je saopšteno da su dvije osobe poginule u požaru u Minneapolisu koji je izbio u jednoj kući a vatrogasci nisu uspjeli da stignu ne vrijeme zbog kolapsa u saobraćaju.
Neki glavni autoputevi su zatvoreni zbog loših uslova i lančanih sudara. Policija države Ilinois zatvorila je dijelove autoputa saveznog značaja poslije višestrukih sudara, u kojima su učestvovala najmanje 24 vozila, a uzrok je bila slaba vidljivost.

Oko 1.700 letova otkazano je sa aerodroma u Chicagu, dok je 600 putnika blokirano na  jezeru u Missouriju na turističkom brodu.