Svijet
1

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o krizi u Egiptu

SRNA
Predstavnici 15 država članica Vijeća sigurnosti UN-a održat će večeras u New Yorku hitne konsultacije iza zatvorenih vrata o krizi u Egiptu, saopštili su diplomatski izvori.

Sastanak će biti održan na zahtjev Francuske, Britanije i Australije nakon nasilja policije nad demonstrantima u Kairu, što je osudila čitava međunarodna zajednica, prenio je AFP.

Ove tri države su članice Vijeća sigurnosti, kojim predsjedava Argentina.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson će na ovom sastanku upoznati ambasadore 15 država članica sa situacijom u Egiptu.

Generalni sekretar UN-a Ban ki-Moon, koji je na turneji po Bliskom istoku, osudio je krvoproliće u Kairu.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Navi Pillay je zatražila da se provede istraga o ponašanju egipatskih bezbjednosnih snaga tokom akcije protiv pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Turska je takođe zatražila da se organizuje hitan sastanak Vijeća sigurnosti.

Također, State Department je upozorio američke državljane da odlože putovanje u Egipat i one koji žive u ovoj zemlji da je napuste zbog socijalnih i političkih nemira, navedeno je u saopštenju Konzularnog odjeljenja Ministarstva inostranih poslova.

Amerikanci koji borave u Egiptu, čiji broj nije naveden u saopštenju, a koji žele da odu trebalo bi da se pripreme i urade to što prije.