Australija
0

Hitna evakuacija sjeveroistočne obale zbog opasnosti od ciklona Yasi

FENA
Snažan tropski ciklon Yasi približava se sjeveroistočnoj Australiji koja je ranije bila teško pogođena poplavama, pa su australijske vlasti u ponedjeljak naredile hitnu evakuaciju stanovništva pošto bi oluja mogla biti najjača do sada.

Brzina vjetra dostigla je u ponedjeljak 102 kilometara na sat, ali se očekuje da će obalu australijske države Kvinslend, za dva do tri dana, pogoditi tropski ciklon jačine četvrte kategorije i udarima vjetra do 260 kilometara na sat, prenio je AP.

"Yasi bi, u srijedu ili četvrtak, mogao da donese tom dijelu Australije obilne padavine u nekim oblastima koje su već pogođene višemjesečnim poplavama", rekla je premijerka Kvinslenda Anna Bligh.

"To je situacija koju moramo da shvatimo veoma ozbiljno, a nadolazeći ciklon bi mogao biti jedan od najjačih i najtežih s kojim smo se ikada suočili", upozorila je Bligh.

Ciklon Yasi će, kako se očekuje, pogoditi Kvinslend nekoliko dana poslije ciklona Antoni koji je jutros pogodio obalu tog dijela Australije i ubrzo oslabio na slabiju tropsku oluju, ne pričinivši veliku materijalnu štetu.

Queensland već mjesecima ima probleme s poplavama od kada su obilne kiše počele da padaju u novembru prošle godine. U bujicama i poplavama stradalo je 35 osoba i uništeno 30.000 domova i poslovnih objekata.

Australijska federalna vlada procjenjuje da su poplave pričinile materijalnu štetu od 5,6 milijardi dolara, ali da će šteta biti vjerovatno veća.