Svijet
0

Hitlerov globus prodat za 115.000 dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dan nakon okončanja Drugog svjetskog rata, američki vojnik, ušavši u prebivalište Adolfa Hitlera, pronašao je globus nacističkog vođe koji je sada prodat na aukciji za 115.000 dolara. Mjesto je bilo opustošeno i razrušeno od bombardiranja, a jedini predmet koji je stajao na svom mjestu bio je globus.

Devedesetjednogodišnji John Barsamian, vojnik u Drugom svjetskom ratu, odlučio je prodati globus nacističkog vođe Adolfa Hitlera jer je on, kako kaže, u poznim godinama i bliži mu se kraj. Globus je uzeo nakon što je saveznička vojska ušla u prebivalište nacističkog vođe na bavarskim Alpama u gradu Berchtesgaden.

Barsamian je osim globusa uzeo nož i pištolj koji je tamo pronašao i poslao ih u paketom u Ameriku. Globus je držao u svojoj kući u Oaklandu, a samo rijetki i najbliži prijatelji su znali da je on posjeduje nešto takvo.

Robert Pritikin (78), bivši direktor jedne marketinške agencije koji poznaje Baramiana, ponudio je 100.000 dolara za Hitlerov globus, ali će morati platiti dodatnih 15.000 aukcijskoj kući čiji je vlasnik Greg Martin.

"Jednostavno nije mogao odoljeti nečemu kao što je ovaj globus. Ovo je stvar koju je najzlobniji čovjek na svijetu iz dana u dan proučavao“, kazao je za AP Matthew Davis, Pritikinsov lični asistent.

Peter Allmayer-Beck, zvaničnik bečke zajednice Coronelli koja se bavi izučavanjem globusa kaže da je realna cijena "Hitlerovog svijeta“ bila za oko 20.000 dolara niža od one za koju je prodat te da je cifra bila ovako visoko isključivo zbog veze predmeta sa Hitlerom.

"Historijski, ovaj globus nema velikog značaja. Činjenica da je pripadao Hitleru je zaslužna za njegovu visoku prodajnu cijenu“, objasnio je Allmayer-Beck.