Historičar Irving u Poljskoj
0

"Hitler je bio veliki čovjek baš poput Hannibala"

Sarajevo-x.com
David Irving s turistima (Foto: EPA)
David Irving s turistima (Foto: EPA)
Kontroverzni britanski historičar David Irving kazao je turistima, koje je vodio u posjetu logorima smrti u Poljskoj, da je Adolf Hitler bio veliki čovjek i da je tajna policija nacističke Njemačke - Gestapo, bila izvanredna.

Britanski historičar Irving, koji je svojevremeno služio kaznu zatvora zbog negiranja holokausta, izazvao je veliku pažnju javnosti kada je izjavio da će voditi turiste u posjetu nekadašnjim nacističkim logorima u Poljskoj.

Britanac je prije polaska u Poljsku izjavio da ljudi žele čuti njegovo mišljenje o dešavanjima tokom Drugoh svjetskog rata, a turneju po Poljskoj je nazvao "nezaboravnim putovanjem".

Sada je Irving navukao još veći bijes javnosti izjavom da Hitler nije bio nemoralan čovjek.

"Hitler je možda bio okrutan, ali nije nemoralan. On je samo bio okružen malim brojem ljudi", kazao je Irving turistima koje je poveo u posjetu logorima smrti, izvijestio je italijanski list "Corriere della Sera".

Irving je turistima također kazao i to da je nacistički vođa Adolf Hitler baš poput Hannibala, kartaškog vojskovođe koji se borio i skoro savladao Rimljane. Međutim, nikada nije dobio veliko priznanje za svoje poduhvate i taktiku.

"Hitler je bio veliki čovjek, jedan od najvećih Evropljana svih vremena. Gestapo je bio nevjerovatan. Poslali su 300.000 policajaca u Auschwitz i 800.000 u logor Treblinka", kazao je historičar.

Poljske vlasti saopćile su da će detaljno analizirati Irvingove izjave i na osnovu toga donijeti odluku da li je prekršio zakone te zemlje i zabranu negiranja holokausta.

Inače, u Irvingovoj grupi se nalazi 11 turista iz Britanije, Amerike, Njemačke i Australije, koji navodno za "nezaboravno putovanje" plaćaju oko 1.700 dolara.