Sjeverna Irska
0

Historijsko rukovanje kraljice Elizabeth i bivšeg vođe gerilaca IRA-e

FENA
Kraljica Elizabeth i Martin McGuinness (Foto: AFP)
Kraljica Elizabeth i Martin McGuinness (Foto: AFP)
Britanska kraljica Elizabeth u srijedu se po prvi put rukovala s bivšim zapovjednikom gerilaca IRA-e, Martinom McGuinnessom, podvlačeći liniju na sukob koji je koštao hiljada života vojnika i civila, uključujući i njenog rođaka.

Sastanak s McGuinnessom, koji je sada prvi zamjenik premijera Sjeverne Irske, uslijedio je 14 godina nakon što je Irska republikanska armija okončala svoj rat protiv britanske vladavine nad tom pokrajinom, i jedan je od posljednjih velikih događaja u mirovnom procesu, čiji se uspjeh proučava širom svijeta, prenosi Reuters.

Kraljica se sastala s McGuinnessom, s premijerom Sjeverne Irske Peterom Robinsonom i predsjednikom države Michaelom D.Higginsom na samo 10 minuta iza zatvorenih vrata u pozorištu u predgrađu Belfasta, okruženom stotinama policajaca.

McGuinness se rukovao s kraljicom po drugi put dok je ona napuštala pozorište, ovaj put pred televizijskim kamerama, ali za razliku od ostalih gostiju on se nije naklonio glavom.

Bilo je izvjesnog protivljenja gesti pomirenja od disidentskih irskih mnilitanata i među nekim od žrtava IRA-e. Ogromna većina političara u pokrajini podržala je, međutim, sastanak, prvi između kraljice i vodećih pripadnika IRA-e ili njenog političkog krila, Sinn Feina.

"Danas je velikii dan, i to je, na neki način, historijsko rukovanje", izjavio je John Reid, britanski ministar za Sjevernu Irsku od 2001. do 2002. godine, za BBC.

"Ovo je korak od ogromnog značaja, ali to je samo jedan korak u dugačkom procesu. Trebale bi proći generacije da se ostvari apsolutno pomirenje u Sjevernoj Irskoj ili na Irskom otoku", kazao je Reid.