Svijet
0

Historijski izbori u Turskoj: Blizu 53 miliona birača bira predsjednika zemlje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Danas se u Republici Turskoj održavaju prvi direktni predsjednički izbori na kojima će između tri kandidata birati 52 miliona 894 hiljade 115 registriranih birača na 165.108 biračkih mjesta, prenosi Anadolija.

Kandidati na historijskim predsjedničkim izboorima su aktuelni premijer Recep Tayyip Erdogan, Ekmeledin Ihsanoglu i Selahattin Demirtas, a birači će glasati uz identifikacioni dokument koji sadrži ID broj i fotografiju.

Na biračkim listićima je još jedan prvijenac, a riječ je o štampanim fotografijama pored imena kandidata. Birači će isključivo glasati na biračkim mjestima na kojima su i registrirani.

Birači u dijaspori su proteklih dana završili proces glasanja i kutije sa njihovim listićima su avionom transportovane do Ankare, gdje će biti otvorene i prebrojane večeras, zajedno sa svim listićima.

Biračka mjesta širom Turske otvorena su jutros u 07.00 po srednjeevropskom vremenu, a njihovo zatvaranje planirano je u 16.00 sati.

Tokom izbora se provode pojačane mjere sigurnosti, a prethodno su preduzete mjere sigurnosti na biračkim mjestima. Tokom izbornog dana na snazi su i posebne mjere ponašanja građana poput zabrane konzumiranja i prodaje alkohola na javnim mjestima, nošenja oružja i za građane koji imaju dozvolu za to..

Do 17.00 sati traje izborna šutnja i mediji neće objavljivati sadržaje koji uključuju ankete i prognoze rezultata.

Vrhovna izborna komisija će 11. augusta objaviti prve preliminarne, a 15. augusta prve zvanične rezultate današnjih izbora.

Ukoliko niti jedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu od važećih glasova, birači će između dva kandidata sa najvećim brojem glasova predsjednika birati u drugom krugu 24. augusta. Dijaspora će u drugom krugu glasati od 17. do 20. augusta.