Svijet
32

Historijski izbori u Saudijskoj Arabiji: Najmanje pet žena ušlo u općinska vijeća

Anadolija
(Foto: EPA)
Najmanje pet žena osvojilo je mandate u općinskim vijećima na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji na kojima je ženama prvi put dozvoljeno da biraju i da budu birane.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, riječ je o kandidatkinjama koje dolaze iz različitih gradova počevši od glavnog grada Rijada, do malih mjesta smještenih uz najsvetije muslimanske gradove. Iako se ne očekuje da žene dobiju više mjesta nego kandidati muškarci, vjeruje se kako je ovo veliki korak žena u politici iz koje su do sada bile potpuno izopćene. 

U Džedi, tri generacije žena iz iste porodice glasalo je prvi put, od čega je najstarija 94-godišnja Naela Mohammad Nasief.

Gradonačelnik Mekke Osama al-Bar izjavio je kako je kandidatkinja Salma al-Oteibi osvojila mandat u mekkanskom naselju Madrakah. Prema njegovim riječima, druga kandidatskinja Lama al-Suleiman osvojila je mandat u drugom najvećem saudijskom gradu Džeddi. 

Sa druge strane, saudijska novinska agencija (SPA) objavila je kako je šef izborne komisije za sjevernu regiju Al-Jawf potvrdio kako je mandat u tom okrugu, sa još 13 muškaraca, osvojila kandidatkinja Hinuwf al-Hazmi. Također, objavljeno je kako su Mona el-Emery i Fadhila al-Attawy osvojile mandate u sjeverozapadnom području Tabuk.

Prema zakonima Saudijske Arabije koji su bili izrazito diskriminatorni prema ženama, nije im bilo dozvoljeno glasati na izborima kao ni da budu birane. Nakon što je nekadašnji kralj Abdullah bin Abdulaziz uveo promjene 25. septembra 2011. godine, ženama je omogućeno da na lokalnim izborima 2015. godine budu kandidati, ali i da glasaju.

Najveći broj žena, kandidatkinja na ovogodišnjim općinskim izborima, svoju kandidaturu zasnivalo je na obećanjima vezanim za bolje uslove zaposlenim majkama, otvaranje sportskih i kulturnih centara za mlade, izgradnju boljih saobraćajnica, poboljšanju odvoza smeća u gradovima itd.