Svijet
489

Historijski dan za Palestinu: Postignut dogovor između Fataha i Hamasa

Klix.ba
Palestinski rivalski pokreti Fatah i Hamas postigli su danas dogovor o pomirenju koji predviđa formiraje vlade nacionalnog jedinstva, saopštili su predstavnici dvije delegacije na zajedničkoj konferenciji za štampu.

"Postignut je dogovor o formiranju nezavisne vlade predsjednika Mahmuda Abasa u roku od pet sedmica", navodi se u saopštenju koje je pročitao premijer Ismail Hanija.

On je najavio da će Abas sada započeti konsultacije o privremenoj vladi, a da dogovor predviđa da se predsjednički i parlamentarni izbori održe istog datuma - najranije šest mjeseci od njenog formiranja, prenosi AFP.

Razgovori predstavnika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) predsjednika Mahmuda Abasa u čijem sastavu je Fatah, i Hamasa počeli su sinoć iza zatvorenih vrata u Gazi.

Pomirenje Fataha, koji vlada dijelovima Zapadne obale i Hamasa, koji vlada Gazom, okončat će višegodišnje podjele među Palestincima.

Sa druge strane, analitičari ocjenjuju da bi to moglo da osujetiti mirovne pregovore Palestinaca sa Izraelom jer Hamas u načelu odbija pregovore sa Tel Avivom koji pak tu militantnu organizaciju smatra terorističkom organizacijom.

Hamas i Izrael su inače ljuti neprijatelji koji su se nekoliko puta sukobljavali otkako je ta militantna organizacija silom preuzela kontrolu nad pojasom Gaze, sredinom 2007, pobijedivši snage lojalne sekularnom Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Agencije prenose da je na ulicama Gaze počelo slavlje na hiljade Palestinaca zbog pomirenja koje će okončati sedmogodišnju podijeljenu administraciju.