Svijet
0

Historijska predaja vlasti libijskoj skupštini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nacionalno prijelazno vijeće u Libiji predalo je u srijedu navečer u glavnom gradu Tripoliju vlast skupštini formiranoj nakon izbora 7. jula, na svečanosti kojom je obilježen prvi mirni prijenos vlasti poslije 40 godina diktature Muamera Gadafija.

"Predajem naše ustavne prerogative Općoj nacionalnoj skupštini, koja je od sada legitimni predstavnik libijskog naroda", kazao je predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdeldžalil, predavši simbolično vlast Muhamedu Aliju Selimu, najstarijem od 200 članova Opće nacionalne skupštine koji su izabrani na prvim slobodnim izborima u Libiji.

Zbog ramazanskog mjeseca posta svečanost je počela kasno navečer u raskošnoj konferencijskoj dvorani jednog hotela u libijskoj prijestolnici.

Svečanost se odvijala u prisustvu predstavnika civilnog društva i diplomatskih misija u Libiji, kao i članova Nacionalnog prijelaznog vijeća i vlade.

Članovi skupštine položili su zakletvu pred Selimom, a skupština bi trebala izabrati novog predsjedavajućeg, a NTC će biti raspušten.

Skupština će imenovati novog premijera koji bi trebao izabrati svoju vladu koja će donijeti potrebne zakone i voditi Libiju do prvih pravih demokratskih izbora koji će se održati nakon što se sljedeće godine prihvati i novi ustav zemlje.

Trebalo bi da skupština počne zvanično raditi za sedam dana, javila je libijska agencija Lana, prenio je AFP.

Nacionalno prijelazno vijeće na vlasti bilo je politički organ pobune koja je dovela do pada režima Muamera Gadafija, a zatim je zvanično preuzelo vodstvo zemlje s padom libijskog vođe koji je ubijen u oktobru nakon 40 godina provedenih na vlasti.