Svijet
0

Hirurg izabran za novog predsjednika Latvije

FENA
Valdis Zatlers; Foto: AFP
Valdis Zatlers; Foto: AFP
Latvijski parlament izabrao je Valdisa Zatlersa za novog predsjednika, a riječ je o istaknutom Hirurgu ortopedije koji je bio kritiziran zbog primanja novčanih nagrada od svojih pacijenata.

Neiskusan u politici, 52-godišnji Zatlers, kojeg je podržala četverostranačka koalicija, dobio je 58 od 98 glasova u latvijskom parlamentu od 100 zastupničkih mjesta, a protukandidat mu je bio bivši sudac ustavnog suda Aivars Endzins.

Zatlersu njegovi protivnici zamjeraju što je primao novčane nagrade od svojih pacijenata, ali njegove pristalice tvrde da je to uobičajena praska u u Latviji i ne znači da je ortoped korumpiran, prenosi agencija Reuters.

Očekuje se da će Zatlers, kao nasljednik predsjednice Vaire Vike-Freiberge, koja je odradila maksimalno moguća dva mandata, nastaviti prozapadnu politiku svoje zemlje koja je od 2004. članica Evropske unije i NATO-a.

Zatlers je kritizirao vladu da ne čini dovoljno kako bi smanjila inflaciju koja prati inače snažan gospodarski rast.

Predsjednik Latvije ima ograničene, ali važne zakonske ovlasti i ključan je u vođenju vanjske politike.

Nakon izbora na konferenciji za novinare Zatlers je bio zasut pitanjima o podobnosti da vodi zemlju s obzirom na to da je primao novčane nagrade pacijenata, a nije ih prijavljivao vlastima. "O tome se pitanju temeljito diskutiralo u proteklih 10 dana", odgovorio je Zatlers.

Objavio je da planira u ponedjeljak otići poreznim vlastima i riješiti sporno pitanje te pritom rekao da korupcija treba biti eliminirana na svim razinama.

Latvija ima najveći gospodarski rast u Evropskoj uniji, s oko 11 posto, ali je krenula od niske akumulacije te se Latvijci ubrajaju među najsiromašnije u Uniji.

Vlada je svoj izbor opravdala riječima da je izabran najbolji kandidat za dužnost i da je Zatlers bio pošten jer je prošle sedmice neočekivano priznao da je od svojih pacijenata primao novčane svote koje nije prijavio poreznom uredu.

Priznanje je izazvalo val protesta nevladinih udruženja i stručnjaka za borbu protiv korupcije, te predsjednice Vike-Freiberge, koja je izrazila dvojbe u podobnost novog predsjednika.

Nadalje, prenosi Hina, neki su političari ocijenili da bi Zatlers mogao biti osoba nedostojna dijeliti tajne NATO-a čija je Latvija članica.

Zatlers je rođen 1955. u Latviji, a školovao se na Medicinskom institutu u Rigi, gdje je 1979. specijalizirao ortopediju i traumatsku hirurgiju.