Svijet
0

Hirošima se sjeća žrtava američkog nuklearnog napada

FENA
Japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je danas u Hirošimi, prilikom obilježavanja 61. godišnjice izbacivanja nuklearne bombe na taj grad, da će Japan ostati vjeran principu da ne proizvodi, ne posjeduje i ne dozvoli nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

"Još jednom se obavezujem da ćemo nastaviti da stojimo u prvim redovima u borbi za trajni mir i oslobađanje svijeta od nuklearnog oružja", istakao je Koizumi na ceremoniji u Memorijalnom parku mira, kojoj je prisustvovalo oko 45.000 ljudi, među kojima su bili i stanovnici Hirošime koji su preživjeli nuklearni napad, prenijele su agencije.

Prisutni su nakon toga minutom šutnje odali poštu svima onima koji su poginuli kada je 6. augusta 1945. godine avion američke ratne avijacije sa oko 600 metara visine bacio atomsku bombu na Hirošimu, 690 kilometara jugozapadno od Tokija.

Procjenjuje se da je u tom napadu, prvom u istoriji u kojem je upotrijebljeno atomsko oružje, poginulo oko 140.000 ljudi.

Tri dana kasnije američka vojska je bacila atomsku bombu na grad Nagasaki ubivši oko 80.000 ljudi, što je dovelo do kapitulacije Japana 15. augusta i završetka Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba pozvao je međunarodnu zajednicu da se "istinski" uključi u pregovore o odustajanju od nuklearnog naoružanja.

"Japan, kao jedina zemlja koja je doživjela bombardiranje nuklearnim oružjem, treba da vodi globalnu kampanju za uništavanje nuklearnog oružja", istakao je Akiba i izrazio zabrinutost zbog globalnog širenja nuklearnog oružja.

On je u mirovnoj deklaraciji, koju je pročitao prisutnima u Memorijalnom parku mira, naglasio da nuklearno oružje treba da bude uništeno.

U srijedu će biti održana ceremonija obilježavanja 61. godišnjice od atomskog napada na Nagasaki.