Svijet
83

Hipi država na Bliskom istoku

Klix.ba
Dok se većina izraelaca sprema za glasanje na parlamentarnim izborima naredne sedmice, postoji jedno mjesto na sjeveru Izraela koje će na dan izbora biti oslobođeno glasanja.

Uz obalu Izraela, južno od Libanona, nalazi se drugačija zemlja. To je Achzivland, možda najneobičnija teritorija na Bliskom istoku. Achzivland ima državnu zastavu na kojoj se nalaze sirene, nacionalnu himnu sa zvukom mora i Ustav koji kaže da je predsjednik demokratski izabran isključivo i samo svojim glasom. Parlament Achzivlanda nalazi se u drvenoj konstrukciji, a u njemu nikada nije održana sjednica. Ova zemlja ima i državni pasoš koji vlasniku omogućava da prođe slobodno bez prepreke gdje god da putuje.

Doživotni predsjednik države je Eli Avivi, a država ima samo dva stanovnika. Ekonomija je održiva zahvaljujući ulaznicama u Nacionalni muzej, a u smislu vanjske politike ova država, koja nije priznata od drugih država i međunarodnih organizacija, prijatelj je svim zemljama svijeta. Oružane snage Achzivlanda čine navijači iz svih krajeva svijeta.

Iz bivšeg arapskog ribarskog sela poznatog kao Al-Zib, stanovnici su pobjegli 1948. godine. Eli Avivi pronašao je ovo zapušteno selo i odlučio u njemu osnovati svoju državu. Achzivland je bio oaza tišine i mira sve dok izraelska vojska nije izrazila želju da zemljište iskoristi za izgradnju vojne baze. Eli je tada pisao izraelskom premijeru Davidu Benu Gurinu, koji ga je uz veliko nezadovoljstvo vojske podržao.

"Ljudi dolaze kako bi vidjeli more i sunčali se bez kupaćih kostima, a većina posjetitelja konzumira marihuanu. To je mjesto slobode i tako je zamišljeno", rekao je Shlomo Abramovitch, bivši istraživački novinar.

Achzivland je magnet za poznate ličnosti kao što je Sophia Loren. Također, Paul Newman je tokom snimanja Exodusa 1960. godine bio stalni posjetitelj.

U međuvremenu, 1963. godine izraelske vlasti poslale su buldožere kako bi srušili ostatke starog sela, koji bi kasnije bio pretvoren u nacionalni muzej. Eli Avivi ističe da je ovo bio bezobzirni čin historijskog i ekološkog vandalizma. On je te godine pokušao fotografisati rušenja, ali je povrijeđen buldožerom, prilikom čega mu je slomljeno nekoliko kostiju.

Godine 1971. Eli je proglasio nezavisnu državu, a bio je optužen od izraelskih vlasti za nedozvoljeno stvaranje države i uništavanje pasoša.

Nakon godina sukoba, dvije strane postigle su dogovor da Achzivland plaća državi doprinose za korištenje plaže.

Što se tiče budućnosti, Eli kaže da nema namjeru imenovati nasljednika, nego da će to odlučiti njegova supruga koja je Elija opisala kao najboljeg predsjednika na svijetu.