SAD
0

Hillary Clinton za "pametnu upotrebu sile"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na senatskom saslušanju o njenoj nominaciji za mjesto državne tajnice, senatorica Hillary Clinton založila se za "pametnu upotrebu sile", što bi također doprinijelo revitalizaciji američke diplomatije.

Bivša prva dama Sjedinjenih Država i senatorica savezne države New York u utorak je odgovarala na pitanja članova senatskog Odbora za vanjske poslove.

U svom izlaganju koje je prethodilo pitanjima senatora, Clinton je rekla da su Sjedinjene Države i svijet izloženi velikim opasnostima, uključujući ratove u Iraku i Afganistanu, prijetnji koju predstavlja terorizam te širenju oružja za masovno uništavanje.

U suočavanju s tim izazovima Hillary Clinton smatra da bi Sjedinjene Države trebale "silu koristiti na pametan način", koristeći se "svim polugama vanjske politike koje su im na raspolaganju".

Hillary Clinton je dodala da će vanjska politika zauzimati istaknuto mjesto u administraciji Baracka Obame.

Govoreći o pojedinim kriznim tačkama, prenosi VoA, kandidtkinja za čelnicu američke diplomatije izjavila je da "buduća administracija s velikom zabrinutošću prati ulogu koju Teheran igra u svijetu", uključujući i navodnu podršku Teherana terorizmu kao i napore Irana da se domogne nuklearnog oružja.

Dodala je da će administracija Baracka Obame zauzeti novi pristup prema Iranu u kojem će naglasak više biti prema "angažmanu", ali, kako je rekla, "kada je u pitanju Iran, nijedna opcija nije isključena".