Svijet
0

Hillary Clinton za mirno rješenje teritorijalnih sporova Kine i Japana

SRNA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Američka državna sekretarka Hillary Clinton založila se u Vijetnamu za mirno rješenje pomorskih teritorijalnih sporova Kine i Japana.

"SAD vide svoj nacionalni interes u slobodi navigacije i neometane trgovine. Kada se pojave sporovi oko pomorskih teritorija želimo da se to riješi mirnim putem na osnovu međunarodnog prava", rekla je Clinton, koja je došla u Hanoj kao prvi predstavnik SAD na Istočno-azijskom samitu.

Clinton je zatražila pojašnjenje kineske politike izvoza rijetkih minerala, koji su od suštinske važnosti za proizvodnju robe visoke tehnologije i nad kojima Kina ima skoro monopol na globalnom nivou i u tom smislu dobila pozitivna uvjeravanja od ministra vanjskih poslova Kine, rekao je američki zvaničnik.

Ovogodišnji samit, peti od osnivanja grupe 2005. godine, u sjenci je pomorskog teritorijalnog spora dvije najveće azijske zemlje.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u petak Japan da šteti odnosima dvije zemlje, nakon što je japanski šef diplomatije Seiji Maehara pokrenuo pitanje ostrva Senkaku, na kineskom Diaoju, na samitu u Hanoju. I Kina i Japan smatraju da su ostrva njihova.

Odnosi između Kine i Japana zategnuli su se prošlog mjeseca nakon što je japanska obalska straža uhapsila kapetana kineskog ribarskog broda u blizini spornih ostrva.

Dvije strane preduzele su korake da zaglade odnose i pojavile su se spekulacije o tome da li će kineski premijer Ven Žiabao i japanski premijer Naoto Kan održati bilateralne razgovore na marginama Azijsko-pacifičkog samita u Hanoju.
Međutim, pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova rekao je da je bilateralni susret nemoguć za šta je optužio Japan.

"Možete da osjetite tenzije između Japana i Kine. Niko ne želi da staje na nečiju stranu", rekao je jedan diplomata.	

Četiri članice Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) - Brunei, Malezija, Filipini i Vijetnam - već dugo vremena se spore sa Pekingom oko dijelova Južnog kineskog mora i izrazili su zabrinutost zbog sve većeg kineskog samopouzdanja u vezi sa kontrolom nad teritorijom.

Osim ovog pitanja postoji i zabrinutost oko kineskih restrikcija izvoza rijetkih minerala. "Kina je izrazila uvjeravanja da želi da nastavi da obezbjeđuje minerale i u budućnosti tako da ne krši propise Svjetske trgovinske organizacije", rekao je jedan japanski zvaničnik.

Očekuje se da će američki državna sekretarka Hillary Clinton danas čuti i pritužbe nekih zemalja ASEAN-a o padu vrijednosti američkog dolara što je dovelo do naglog porasta vrijednosti valuta većine zemalja regiona.

"SAD traže načine da riješe unutrašnje ekonomske probleme ali način na koji to rade pogađa valute u našem regionu", rekao je tajlandski trgovinski zvaničnik Kijat Sitiarmorn, dodajući da je to pitanje o kojem će se razgovarati sa SAD.