Afrička turneja
0

Hillary Clinton u Nigeriji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna sekretarka Hillary Clinton nastavlja s prenošenjem svoje poruke po afričkom kontinentu o važnosti jače povezanosti SAD-a i Afrike.

Prema pisanju The New York Timesa, u Nigeriji, tokom afričke turneje kroz sedam država, Clinton je zahvalila ovoj državi za pomoć oko zaustavljanja ratova u Liberiji i Sierra Leoneu te za osiguravanje mirotvoraca u Sudanu.

  • Nigerija je bila posebno aktivna u ključnim međunarodnim i regionalnim problemima te je važno da uspije u ispunjavanju svojih obećanja, rekla je ona. Ali, kada je riječ o korupciji, koja je u toj zemlji jedan od najvećih problema i „normalna stvar“ i za ministre u vladi, kao i za policajce na ulici, njezina poruka bila je nešto drugačija.

  • Snažno podupiremo i potičemo napore nigerijske vlade oko povećanja transparentnosti i smanjenja korupcije, kratko je izjavila Clinton.

Također je izbjegla i odgovore na pitanja oko nedavnog strožeg kažnjavanja ekstremističke islamske grupa na sjeveru Nigerije nakon nasilja koje je izbilo u tom području. Nadalje je izrazila sumnju o prisutnosti terorističke organizacije Al-Qaide na sjeveru Afrike.

Nigerija je, prema mišljenju Obamine administracije, ključna za poboljšanje odnosa s Afrikom. Riječ je o velikoj državi s oko 150 miliona stanovnika i najvećem proizvođaču nafte na kontinentu te petom najvećem američkom dobavljaču sirove nafte.