Svijet
42

Hillary Clinton trijumfuje u anketama nakon predsjedničke debate

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Već mjesecima priča se o tome kako je utrka za predsjednika SAD-a isuviše tijesna da bi se mogao prognozirati pobjednik. Međutim, nakon prve televizijske debate, čini se da se neizvjesnost smanjila. Prema najnovijim anketama, sada vodi kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton.

CNN-ova anketa je pronašla da 62 posto gledalaca smatra da je Clinton pobijedila na debati, dok samo 27 posto misli to isto za Trumpa. Neke manje ankete sugerišu slične rezultate.

Debata, koju je gledalo oko 100 miliona ljudi, bila je prvo sučeljavanje kandidata i mogla bi biti definirajući momenat u predizbornoj kampanji.

Kandidati su se sukobili oko nekoliko važnih problema, a jedno su drugo napadali i na ličnoj osnovi. Clinton je Trumpu zamjerila neobjavljivanje svojih poreskih dokumenata, a Trump njoj aferu sa korištenjem privatnih email servera kada je bila sekretarka države. Govorilo se i o Trumpovim bankrotima i imidžu uspješnog preduzetnika, njegovom seksizmu i insistiranju da je predsjednik SAD-a Barack Obama rođen u Keniji.

Iako prve ankete pokazuju prednost Clinton, očekuju se detaljnije analize i ankete u narednih nekoliko dana kako bi se dobila kompletna slika.

Sljedeće dvije televizijske debate će se održati 09. i 19. oktobra.