Svijet
0

Hillary Clinton traži početak povlačenja iz Iraka u roku od 90 dana

FENA
Američka senatorica Hillary Rodham Clinton, favoritkinja u utrci za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke za izbore 2008., pozvala je u nedjelju da u roku od 90 dana počne povlačenje američkih snaga iz Iraka ili će u suprotnom Kongres opozvati svoju suglasnost za ulazak u rat.

"Sada je vrijeme da se kaže kako prerazmještaj treba započeti unutar 90 dana ili će Kongres opozvati suglasnost za ovaj rat", poručila je Hillary Clinton s web-stranice svoje predizborne kampanje, ponavljajući tačku koju je uključila u zakonski prijedlog što ga je podnijela u petak, izvještava ABC News.

U oktobru 2002. Kongres je dao odobrenje predsjedniku Georgeu W. Bushu da poduzme vojnu akciju protiv Iraka, na temelju čega je u martu 2003. pokrenuta invazija.

Hillary Clinton je tada bila među demokratskim senatorima koji su glasali za rat, i nikada se kasnije nije odrekla tog svog poteza, što joj danas na početku predizborne kampanje dio demokratskih birača otvoreno zamjera.

Njezin prijedlog zakona ograničio bi broj američkih vojnika u Iraku na broj koji je zatečen 1. januara ove godine, prije odluke Georgea w. Busha o slanju dodatnih 21.500 vojnika.

Za svako iduće povećanje američkog kontingenta u Iraku trebalo bi odobrenje Kongresa, predviđa Hilary Clinton.

U svojoj novoj videoporuci ona je, između ostalog, obećala kako će okončati rat u Iraku kada postane predsjednica, ako to Bush ne učini do tada.

Američki Senat, u kojem demokrati imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 glasova, u subotu nije prihvatio prijedlog da se na raspravu stavi prijedlog neobavezujuće rezolucije protiv slanja dodatnih američkih vojnika u Irak, jer je prijedlog dobio 56 od potrebnih 60 glasova, prenijela je Hina.

To je bilo drugi put u dvije sedmice kako demokrati nisu uspjeli staviti na dnevni red relativno blagu rezoluciju o Iraku, pa je manje vjerojatno da će to uspjeti s prijedlogom Hillary Clinton u koji je ugrađen svojevrstan ultimatum predsjedniku Bushu za povlačenje iz Iraka.