Svijet
0

Hillary Clinton stigla u posjetu Indoneziji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton nada se da će popraviti američku sliku u svijetu, posebno među muslimanima, tokom posjete Indoneziji i da će ojačati ekonomske i razvojne veze s jugoistočnom Azijom.

Ona je u srijedu doputovala u Džakartu, drugu etapu svoje inauguralne turneje kao vodećeg američkog diplomata.

Tokom boravka u Džakarti, Clinton namjerava objaviti planove jačeg američkog angažmana u jugoistočnoj Aziji, naglašavajući rastući značaj regije koja je često bila zanemiravana od Bushove administracije, javio je AP.

Njena dvodnevna posjeta Indoneziji uključuje obilazak sekretarijata Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), i vjerovatno će signalizirati američku namjeru da s tim regionalnim blokom potpiše sporazum o prijateljstvu i saradnji. Clinton će također obećati da će prisustvovati redovnom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova grupe u Tajlandu u ovoj godini, saopćili su američki zvaničnici.

Razvoj i klimatske promjene također će biti visoko na dnevnom redui njenih sastanaka s indonezijskim liderima, skupa s iranskim nuklearnim sporom i ratom u Afganistanu.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta i ima lične veze s predsjednikom Barackom Obamom, koji je proveo u njoj četiri godine svog djetinjstva. Među onima koji su se pojavili na aerodromu u Džakarti da pozdrave Clinton bilo je 44-ero djece iz njegove bivše osnovne škole, pjevajući tradicionalne narodne pjesme i mašući indonezijskiim i američkim zastavama.