Svijet
0

Hillary Clinton stigla u Pakistan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u srijedu u Pakistan, u svoju prvu posjetu ovoj zemlji od preuzimanja dužnosti, javalja novinar AFP koji putuje s njom.

Clinton ostaje tri dana u Pakistanu, gdje će se u Islamabadu i Lahoreu sastati s političkim i vojnim zvaničnicima ove zemlje, saveznikom SAD-a u borbi protiv terorizma.

Američka državna tajnica je najviši američki dužnosnik koji posjećuje ovu zemlju otkako je predsjednik Obama smjestio Pakistan u centar borbe protiv Al-Qaide a rat u susjednom Afganistanu učinio svojim prioritetm .

Njen dolazak uslijedio je u vrijeme novog vala samoubilačkih i talibanskih napada, u kojima je skoro 200 mrtvih u jednom mjesecu, dok je pakistanska vojska pokrenula ofanzivu protiv islamističkih boraca u plemenskim zonama.

Clinton je izjavila da njen dolazak označava "novu stranu" u odnosima između SAD-a i Pakistana, utemeljenu na borbi protiv terorizma.

"Ona ostaje prioritet, ali moramo proširiti naše odnose s Pakistanom, podržati vladu i ojačati civilne institucije te dokazati našu dugoročnu angažiranost", precizirala je ona novinarima u avionu.