Svijet
34

Hillary Clinton razmišljala o "zelenom svjetlu" Izraelu da napadne Iran

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton je povećavala mogućnost da SAD daju zeleno svjetlo Izraelu da napadne Iran, u vrijeme dok je obnašala dužnost državne sekretarke SAD-a, navodi neimenovani zvaničnik američke administracije.

Ona je, prema njegovom svjedočenju, takve sugestije davala tokom 2010. godine kada su SAD bile opravdano zabrinute da bi Izrael zaista mogao izvesti zračni napad na Iran. I dok su američki zvaničnici nastojali odvratiti izraelske autoritete od poduzimanja vojne akcije, Clintonova je razmišljala o tome da SAD daju zeleno svjetlo za takav napad, piše Time.

Ipak, ona nikada zvanično nije podržala takvu ideju, ali je o njoj razmišljala kao o jednoj od opcija, naveo je ovaj zvaničnik.

Bivši američki ministar odbrane Robert Gates u svojim je memoarima napisao kako je u januaru 2010. rekao američkom predsjedniku Baracku Obami da treba dobro razmisliti o posljedicama izraelskog napada, uključujući i to da li bi SAD pomogle Izraelu nakon žestoke iranske odmazde.

Do napada, srećom, nikada nije došlo, a ovih je dana postignut sporazum u vezi sa iranskim nuklearnim programom, koji je svojevremeno Izraelu bio sasvim dovoljan povod za napad.