Svijet
0

Hillary Clinton putuje na pregovore na Bliski istok

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak putuje na Bliski istok na idući krug izravnih mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca, priopćio je State Department.

Clinton će u utorak sudjelovati u nastavku izravnih pregovora između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa u Sharm el-Sheikhu, u Egiptu.

U pratnji državne tajnice bit će i posebni izaslanik predsjednika Baracka Obame za Bliski istok, George Mitchell.

Clinton će u utorak imati i bilateralni susret s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Ona će se u srijedu pridružiti stranama na drugom danu pregovora u Jerusalemu, gdje će održati i bilateralne sastanke s izraelskim dužnosnicima.

Clinton će se u četvrtak sastati s palestinskim predsjednikom Abbasom i palestinskim premijerom Salamom Fayyadom u Ramallahu, a putovanje će zaključiti susretom s jordanskim kraljem Abdullahom II u Amanu.

Prije nadolazećih pregovora Clinton je izjavila da postoji određeni zamah nakon početnog kruga u Washingtonu 2. septembra, kojim su otvoreni prvi izravni izraelsko-palestinski pregovori u gotovo dvije godine.

Očekuje se da će predsjednik Obama nastaviti pregovore s Abbasom i Netanyahuom u New Yorku iduće sedmice, na marginama godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Prva prepreka za pregovarače je palestinski zahtjev da Izrael produži moratorij na novu stambenu izgradnju na okupiranoj Zapadnoj obali, koji po Izraelcima ističe 26. septembra. Palestinci su insistirali da bez produženja moratorija mirovni pregovori nemaju izgleda.

Povećavajući pritisak na Izrael, Obama je u petak izjavio da je pozvao premijera Netanyahua da produži djelomični moratorij, kako bi pregovori napredovali.

U nedjelju je Netanyahu odbacio mogućnost potpunog zamrzavanje izgradnje, kazavši da vlada "neće zamrznuti živote stanovnika", ali uz napomenu da neće graditi tisuće planiranih stanova, prenijela je Hina.

Obama je također upozorio Abbasa da je nužan ozbiljan pristup pregovorima, je mora znati da se "prozor za stvaranje palestinske države zatvara".