Svijet
0

Hillary Clinton protiv intervencije u Iranu bez odobrenja Kongresa

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američka senatorica Hillary Clinton upozorila je u srijedu administraciju predsjednika Busha na bilo kakvo pokretanje vojne intervencije protiv Irana bez izričitog zelenog svjetla Kongresa.

"Bila bi historijska greška ako administracija pomisli da je parlamentarna rezolucija iz 2002., kojom se odobrava upotreba sile u Iraku, bjanko ček za upotrebu sile bez odobrenja Kongresa", rekla je senatorica Clinton, demokratska kandidatkinja za predsjedničke izbore 2008.

"Predsjednik više ne bi smio misliti da rezolucija iz 2001., kojom se odobrava upotreba sile nakon 11. septembra, dozvoljava na neki način upotrebu sile protiv Irana", rekla je ona, potvrdivši da "ukoliko administracija misli da je potrebna i najmanja akcija protiv Irana predsjednik mora doći u Kongres i tražiti odobrenje".

Ove izjave uslijedile su nakon što je američki predsjednik George W. Bush u srijedu ponovo optužio Iran da je umiješan u napade na američke vojnike u Iraku, iako je priznao da ne zna da li najveći iranski dužnosnici naređuju te napade.

On je, ipak, izrazio svoju volju da "mirnim putem" riješi probleme s Islamskom republikom Iran, pred pojačanim sumnjama za vojnom akcijom.

Desetak poslanika američkog Zastupničkog doma, koji pripadaju republikancima i demokratima, predočili su u januaru prijedlog obavezujuće rezolucije kojom se namjerava zabraniti Bijeloj kući upotreba sile protiv Irana bez zelenog svjetla Kongresa.