Svijet
0

Hillary Clinton priprema žalbu?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pristalice Hillary Clinton su saopćile kako razmatraju mogućnost da ulože žalbu na odluku odbora Demokratske stranke koji je odlučio da joj prizna samo dio glasova delegata na preliminarnim izborima u državama Michigen i Florida.

Rezultati preliminarnih izbora u tim dvjema američkim saveznim državama do sada su bili nepriznati zbog toga što su u njima prekršena pravila i glasanje održano prije roka, ali je Clinton nedavno započela kampanju za priznanje i tih rezultata u želji da popravi rezultat u utrci za predsjedničku nominaciju.

Međutim, odbor je njenom rivalu Baracku Obami također dodijelio jedan broj glasova delegata u Mičigenu, iako se on svojevoljno povukao s preliminarnih izbora u toj državi.

Odluka u praksi znači da je rezultat Hillary Clinton u utrci za nominaciju Demokratske stranke nešto bolji nego ranije, ali se nije popravio onoliko koliko se ona nadala.

Dopisnik BBC-a iz Washingtona izvještava da bi bilo kakav spor uzrokovan žalbom iz tabora Clinton na odluku komiteta značio da će se neizvjesnost produžiti sve do završne konvencije Demokratske stranke, koja se održava u augustu.

Demokratska stranka u subotu je postigla kompromis u vezi sa spornim predizborima na Floridi i Michigenu, odlučivši da svi delagati iz te dvije savezne države mogu sudjelovati na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji u augustu, ali da svako od njih ima samo pola glasa.

Odluka Odbora za pravila i propise Demokratske stranke, donesena preglasavanjem 19-8 nakon cjelodnevnog vijećanja u Washingtonu, odnijela je posljednju nadu Hillary Clinton da bitnije smanji uvjerljivu prednost Baracka Obame po broju delegata za konvenciju.

Do odluke odbora Obama je imao prednost od 201 delegata pred Clinton, sa 1.984 prema 1.783, i samo su ga 42 delegata dijelila od broja 2.026, koji automatski osigurava predsjedničku nominaciju.

Odlukom odbora Clinton je dobila 105 delegata s Floride i 69 iz Mičigena, s ukupno 87 glasova.

Obama je dobio 67 delegata s Floride i 59 iz Mičigena, koji ukupno imaju 63 glasa.

Nakon pribrajanja tih glasova Obama je zadržao prednost od 178 delegata za konvenciju 25. augusta u Denveru, Kolorado.