Svijet
0

Hillary Clinton povećala vodstvo pred Obamom

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Senatorica Hillary Rodham Clinton značajno je povećala svoju prednost pred senatorom Ilinoisa Barackom Obamom u natjecanju za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Ispitivanje Gallupa za USA Today provedeno proteklog vikenda na 1012 ispitanika pokazalo je da Clinton među demokratima ima podršku od 48 posto, a Obama 26 posto. Bivši senator Sjeverne Karoline John Edwards na trećem je mjestu s 12 posto.

USA Today ističe da je Clinton povećala popularnost za osam posto, dok je Obama izgubio dva postotna boda u odnosu na prošli mjesec.

Među republikancima ispitivanje je pokazalo da bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani ima podršku 33 posto građana, bivši senator Tenesija Fred Thompson 21 posto, senator Arizone John McCain 16 posto, a bivši guverner Masačusetsa Mitt Romney osam posto.

Kako objašnjava USA Today, Clinton te rezultate djelomice može zahvaliti tome što svoga glavnog suparnika prikazuje kao neiskusnoga i naivnog u vanjskoj politici.

Njezini birači, prenosi Hina, kazali su da bi se ona, za razliku od Obame, kao predsjednica bolje nosila s terorizmom, ratom u Iraku i odnosima s neprijateljskim zemljama.