Žene mogu sve
35

Hillary Clinton poručila ženama: Prestanite kukati!

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton je u intervjuu za Marie Claire ženama koje smatraju da ne mogu imati sve u životu poručila: "Prestanite kukati!".

Državna sekretarka SAD-a progovorila je o kontroverznom tekstu koji je napisala njena bivša uposlenica Anne-Marie Slaughter, a u kojem govori koliko je jednoj ženi teško balansirati između porodice i karijere.

Priča pod nazivom "Zašto žene još uvijek ne mogu imati sve" izazvala je beskrajne rasprave o ravnopravnosti spolova. No, Slughterina šefica ne slaže se sa njenim stavom da žene ne mogu imati sve.

"Ne podnosim kukanje. Ne podnosim kada ljudi pogrešnim izborima sami sebe paraliziraju. Živimo u vremenu kada postoji toliko različitih mogućnosti. Novac pomaže, ali nije presudan da napravite promjene u životu, samo morate raditi na sebi. Učinite nešto!", kazala je Clinton za Marie Claire.

U svojoj priči Slaughter je Clinton opisala kao razumnu šeficu, no tempo rada u Vladi nije mogla izdržati.

Radna sedmica bi joj počinjala u ponedjeljak u 4:20 ujutro, a završavala u kasnim večernjim satima petka. Dani su bili krcati sastancima, pisanjem izvještaja i komentara.

Slaughter je tvrdila da dvije godine nije bila u mogućnosti otići u prodavnicu koja nije otvorena 24 sata. Kupovinu je mogla obavljati samo vikendima unatoč vannastavnim aktivnostima njene djece.

Clinton je na posao dolazila u osam ujutro, a odlazila u sedam naveče kako bi svojim uposlenicima omogućila da nekoliko sati provedu sa svojim porodicama, iako je posao nastavljala raditi od kuće.