Svijet
0

Hillary Clinton: Parlamentarni izbori u Rusiji su namješteni

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna sekretarka Hillary Clinton kritikovala je ruske parlamentarne izbore i rekla je da je jasno da su ovi izbori namješteni.

Dodala je da izbor islamskih partija u Egiptu nipošto ne treba usporiti ovu državu u naporima ka demokratskom uređenju. "Ruski glasači zaslužuju punu istragu izbornih prevara i manipulacija. Velika je vjerovatnoća i sve je više dokaza da su parlamentarni izbori u Rusiji namješteni. Javnost ima pravo da zna šta se dešava", rekla je Clinton na sastanku u Vilnusu u Litvaniji, prenosi Huffington Post.

Ruski diplomati su bili prisutni na sastanku, ali njihov susret sa Clintonovom nije bio zakazan.

Hillary Clinton je također izrazila zabrinutost zbog islamskih grupa koje imaju sve više glasova u Egiptu, jer oni nisu uradili puno povodom usvajanja i poštivanja ženskih prava i izmjena u okviru ljudskih prava.

"Tranzicioni period je dug i on uključuje poštene i fer izbore, ali također se zahtijeva prihvatanje demokratskih normi i prava i mi očekujemo usvajanje demokratskih vrijednosti", rekla je Clinton.

Američka državna sekretarka je kritikovala i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji te planira da se sastane sa aktivistima u toj državi.