Svijet
0

Hillary Clinton objelodanila bliskoistočni mirovni plan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna sekretarka Hillary Clinton pozvala je Izrael i Palestince da obnove mirovne pregovore što prije i bez postavljanja preduvjeta, poslije zastoja koji traje više od godinu dana, te da se najprije fokusiraju na buduće granice.

Clinton je to rekla između odvojenih sastanaka s jordanskim šefom diplomatije Naserom Judeom i egipatskim kolegom Ahmedom Abulom Gejtom u Vašingtonu, prenose danas izraelski mediji.

Ona je sugerirala da palestinski predsjednik Mahmuda Abas odustane od zahtjeva za potpunim zamrzavanjem izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prije nego što se pregovori obnove.

Državna sekretarka SAD-a smatra da je povratak diplomatskom procesu jedini način da se prevaziđe zabrinutost zbog nastavka izgradnje domova za Jevreje u istočnom Jerusalemu, gdje Palestinci namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće države. Pozvala je na stvaranje palestinske države zasnovane na granicima iz 1967. To se tumači kao saglasnost da neka izraelska naselja ostanu na okupiranoj zemlji, što je ključni zahtjev Izraela.

"Rješavanje granica, rješava naselja. Rješavanje (statusa) Jerusalema rješava naselja", rekla je Clinton na konferenciji za novinare.

Poznavaoci prilika navode da je ovim izjavama američka državna sekretarka pokrenula drugu rundu nastojanja da se obnovi bliskoistočni mirovni proces nakon neuspjeha prošle godine. SAD su tada najprije zahtijevale potpunu obustavu izgradnje u naseljima, kao i Palestinci, da bi kasnije ublažile svoj stav. Abas, međutim, nije odustajao od toga zahtjeva, a Izrael je proglasio samo ograničeni desetomjesečni moratorijum na izgradnju novih kuća za Jevreje u naseljima na Zapadnoj obali, ali ne i u istočnom Jerusalemu.

Clinton je podsjetila da konačno rješenje, osim granica, treba da uključi sigurnost, status Jerusalema, sudbinu palestinskih izbjeglica i dogovor o izvorima vode.