Svijet
0

Hillary Clinton obara rekorde

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senatorica Hillary Clinton oborila je rekord u prikupljanju novca za svoju kampanju za kandidaturu za predsjednicu SAD-a. Glasnogovornica kampanje kazala je da je gospođa Clinton u prvom kvartalu 2007. godine skupila više od 26 miliona dolara.

Smatra se da je Hillary Clinton favoritkinja demokrata za njihovog kandidata u utrci za ulazak u Bijelu kuću na izborima koji će se održati 2008. godine. U svih 50 država, Hillary Clinton imala je oko 50.000 donatora, a 80 posto svih donacija bilo je 100 dolara ili manje. Njena kampanja nije konačno definisala koliko će novca utrošiti u primarni izbor a koliko za glavni izbor ukoliko postane kandidat demokrata za izbor predsjednika SAD-a.

Vodeći rivali gospođe Clinton su senator Barack Obama i senator John Edwards. Oni nisu govorili o konkretnim sumama, ali je Obama kazao da ima više od 83.000 donatora.

"Mislim da ćemo dostići očekivanja birača i što je još važnije, mislim da smo sakupili dovoljno novca da budemo konkurenti i sljedećeg kvartala pa i poslije toga", naglasio je Obama.