Svijet
0

Hillary Clinton ne želi mjesto predsjednika SAD-a

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajncia Hillary Clinton odbacila je danas mogućnost da se ponovo kandidira za predsjednika ili da prvi put postane potpredsjednica SAD-a, poručivši da je spremna da se povuče iz politike po isteku mandata.

"Imala sam priliku da se kandidiram za predsjednika i dobro je da sam uklonila pojedine prepreke koje postoje u učešću žena u politici, ali se radujem da nastavim s novom fazom u svom životu", rekla je Clinton koja se nalazi u posjeti Filipinima.

Ona je dodala da uopće nije zainteresirana ni za mjesto potpredsjednika SAD-a, navodeći da smatra da Joseph Biden "odlično obavlja" taj posao.

Clinton je istakla da je uvjerena da će predsjednik Barack Obama biti ponovo izabran u novembru 2012. godine, prenio je AFP.

"Mislim da je zaslužio pravo na drugi mandat, a ja ću nastaviti dalje onog trena kad (Obama) pronađe nekog ko će da me zamijeni", rekla je američka državna tajnica.

Novija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je Clinton, koja je 2008. od Obame izgubila trku za predsjedničku nominaciju unutar Demokratske partije, jedna od najomiljenijih javnih ličnosti u SAD-u.